Baranja zaštićeni proizvodi

Baranjski kulen dobio oznaku izvornosti u Europskoj uniji

kulen

Baranjski kulen upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Time je, nakon Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja / Ogulinskog kiselog kupusa, Hrvatska dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

“Proces zaštite naziva ‘Baranjski kulen’ (ZOZP) započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva ‘Baranjski kulen’. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv ‘Baranjski kulen’ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ‘Baranjski kulen’ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv ‘Baranjski kulen’ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zaštita proizvoda ‘Baranjski kulen’ temelji se na njegovom ugledu. Proizvodnja ‘Baranjskog kulena’ obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. ‘Baranjski kulen’ je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili ‘katicu’. Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku, Baranjski kulen ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva. Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus Baranjskog kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar”, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Leave a Comment